Omgaan met onbegrip als je chronische pijn hebt

Als je chronische pijn hebt, krijg je helaas vaak te maken met onbegrip uit je omgeving.

Ik vertel hier even over mijn eigen ervaringen met onbegrip en hoe ik er dan zo goed en zo kwaad mogelijk mee omga.

Met deze vormen van onbegrip kwam ik al in aanraking:

  • anderen die geloven dat ik mijn ziekte zelf in de hand heb en dat mijn gezondheidstoestand wel zou verbeteren als ik maar dit of dat zou doen.

Hoe ga ik ermee om? Meestal probeer ik duidelijk te maken wat ik allemaal al geprobeerd heb om verlost te geraken van mijn klachten. Soms laat ik het ook gewoon een beetje over me heen gaan en denk ik er het mijne van. Het maakt me wat moedeloos omdat ik het gevoel heb dat deze mensen de kracht in mij niet zien; de kracht waarmee ik elke dag opnieuw de keuze maak om liefdevol te blijven naar mezelf en anderen toe, ondanks de pijn; de kracht om de onmacht, het verdriet en de kwaadheid omwille van mijn beperkingen te omarmen en mijn gedrag er niet door te laten bepalen (hoewel dit natuurlijk niet altijd lukt), de kracht om de moed en de hoop niet op te geven,… Ik heb het gevoel dat bovenstaande vorm van onbegrip me in de verdediging dwingt en weinig ruimte laat om te tonen wie ik ben en hoe ik met de moeilijkheden van het leven omga.

  • anderen die denken dat de medische wereld voor alles een oplossing heeft, of die denken dat de alternatieve geneeskunde voor alles een oplossing heeft.

Hoe ga ik ermee om? Ik leg uit dat de oorzaak van veel chronische ziektes nog niet gekend is en dat er vaak enkel aan symptoombestrijding wordt gedaan. Ik vertel dat ik al veel geld heb uitgegeven aan de alternatieve geneeskunde, zonder resultaat. Ik begrijp de verontwaardiging van deze mensen wel aangezien ik zelf ook heel verontwaardigd was toen ik in het begin ziek was. Ik was erg ontgoocheld over het gebrek aan mogelijke behandelingen voor mijn chronische aandoening.

  • anderen die niet geloven dat ik veel pijn heb; anderen die de pijn minimaliseren.

Hoe ga ik ermee om? Ik weet wat ik wel en niet aan deze mensen heb.

  • anderen die zich geen houding weten te geven, die er niet naar durven vragen

Hoe ga ik ermee om? Ik laat hen zien dat ik niet mijn ziekte ben, dat ik gewoon ik ben met mijn voor- en afkeuren, mijn interesses, zwaktes en sterktes, talenten,…

  • anderen die denken dat ze spiritueel verder staan dan ik omdat zij gezond zijn en ik  niet (en zich dus boven mij stellen)

Hoe ga ik ermee om? Ik vind het pijnlijk en kwetsend, maar ik snap ook ergens wel dat mensen graag geloven dat gezondheid maakbaar is.

  • anderen die denken dat het aan mijn persoonlijkheid ligt (en mijn hooggevoeligheid verwarren met mijn ziekte).

Hoe ga ik ermee om? Ik leg uit dat mijn hooggevoeligheid en mijn ziekte twee aparte dingen zijn. Mijn hooggevoeligheid bepaalt wel voor een groot stuk hoe ik omga met mijn ziekte, dat ik mijn ziekte aangrijp als een kans voor persoonlijke groei ondanks de pijn en beperkingen.

Gelukkig zijn er ook mensen die LUISTEREN, die er gewoon ZIJN, zonder oordeel. Daar ben ik dankbaar voor. Het zijn mensen die af en toe eens informeren naar mijn gezondheid en dan ook echt de tijd nemen om te luisteren.

Er zijn ook mensen die zo sterk empathisch zijn dat ze schrik hebben om mij te kwetsen als ze een stuk chocoladetaart eten in mijn bijzijn of een glaasje wijn drinken (ik kan geen melkproducten, gluten en alcohol verdragen en vind dit heel vervelend!!). Dat is hartverwarmend, maar helemaal niet nodig. Ik vind het bijna een plicht van gezonde mensen om te genieten van lekker eten en drinken 🙂

Sommigen durven ook niet te vertellen over mooie reizen die ze gemaakt hebben of het plezier dat ze gehad hebben op een feestje (omdat avontuurlijk reizen voor mij niet mogelijk is omwille van mijn voedselintoleranties, en omdat ik wel kan feesten maar daar nadien een hoge tol voor betaal..). Ik vind het net fijn om te horen hoe anderen van het leven genieten en deel graag in hun vreugde. Als anderen vertellen over een inspirerende reis, is het net alsof ik het een stukje met hen mee beleef.

In gedachten heb ik dit bericht alweer gecensureerd wegens ‘niet belangrijk genoeg’, en ‘wat gaat die of die nu over mij denken?’ en ‘ach, zo erg is het toch allemaal niet’,… Deze innerlijke criticus helpt me om mijn berichten genuanceerd genoeg te maken en eventueel bij te werken zoals ik dat nu net gedaan heb :-).

Het belangrijkste is dat ik al deze reacties (deze vormen van onbegrip) van mensen eigenlijk wel begrijp. Het zijn typisch menselijke reacties die ook ikzelf in andere omstandigheden zou kunnen vertonen. Soms ben ik kwaad omwille van bepaalde reacties, maar meestal zijn ze helemaal niet slecht bedoeld! Misschien is het belangrijkste wel om dat te beseffen… om ook te beseffen dat ik soms zelf aanleiding geef tot bepaalde reacties omdat ik mijn ziekte angstvallig probeer te verbergen of omdat ik vanuit frustratie om mijn ziekte de ander de kans niet geef om zorgzaam te reageren.

We zijn allemaal mensen, maken allemaal fouten, hebben allemaal onze kwetsbaarheden. De meeste mensen verlangen begrip en respect. De meeste mensen falen af en toe in het opbrengen van begrip en respect… Dat is gewoon heel menselijk…

 

Advertenties

Gepubliceerd door

waardigmetpijn

Ik ben Aline. Ik ben 39 jaar en kamp al 14 jaar met chronische pijn. Ik heb chronisch blaaspijnsyndroom, syndroom van Sjögren en Tarlov-cystes met overdruksyndroom. Deze aandoeningen zorgen voor chronische blaas-, bekken-, rug- en zenuwpijn. Als klinisch psycholoog en mindfulnesstrainer wil ik op deze site graag de psychische gevolgen van het hebben van chronische pijn belichten, het rouwproces dat je doormaakt toelichten, misstanden aan de kaak stellen en ook hoop bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s